Защо и как да използваме декоративни камъни за двор и градина

25.11.2023

декоративни камъни, борд, мулч

декоративни камъни, борд, мулч

Декоративните камъни за двор и градина създават красота и функционалност. Включването на елементи от природата във вашето озеленяване придава естествен вид и създава уникална атмосфера. Ако искате да промените вашият двор или да добавите допълнителен щрих към вашата градина, декоративни камъни с различни форми и цветове са бърз и ефектен начин.
декоративни камъни, растения, тревна площ

декоративни камъни, растения, тревна площ


Камъчетата добавят текстура и цвят към терена. Те придават красота на пътеки, цветни лехи, стени и водни елементи. Освен естетическата си привлекателност, те могат да се използват за предотвратяване на ерозията на почвата, намаляване на праха, за укрепване на наклони. Някой камъни са порести и абсорбират вода, като помагат за задържане на влагата близо до корените на растенията.
декоративен камък Politiko

декоративен камък Politiko


Декоративните камъчета, които предлагаме, са малки естествени камъчета, преминали през хиляди години на атмосферни влияния. Допълнително се обработват машинно, за да се създаде заоблена, гладка повърхност. Използват се в озеленяването и често се избират заради техния цвят и красота. Камъчетата са от различни видове скали като гранит, мрамор, кварц, пясъчник и варовик с произход Гърция. Градинари. Бг предлага гама от декоративни камъчета с размери 30мм.-60мм. и различни цветове: Dark, Politiko, Red Lava, Silver, Thassos.

Ето няколко основни приложения на декоративните камъни, с които ще подобрите състоянието и вида на вашата градина:

- камъчетата са красиво допълнение към езера, фонтани, водни градини. Те правят водните обекти да изглеждат естествени и осигуряват местообитание за риби и други водни обитатели.

- като граници около плувни басейни, алеи, вътрешни дворове, тротоари или други елементи във вашата градина.

- изграждане и оформяне на алеи, разделители, стъпала. Далеч по- приятно а и по – лесно е изграждане на алея от декоративни камъни пред изграждане на бетонна такава.

- камъчетата добавят акцент и текстура. Те могат да заместят или допълнят дървесният мулч в цветните лехи. Комбинират се особено добре с растения, които предпочитат камениста почва, съответно декоративните
камъни са допълнителен елемент при направата на скални кътове и алпинеуми. С помощта на декоративните камъни може да укрепвате наклони, защото тежестта им задържа почвата на място.

- камъните от пясъчник имат свойството да абсорбират влагата. Можете да ги използвате на по- сухи терени, ъгълчета, скални кътове, за да задържате влагата по- дълго време. Така растенията в близост ще имат
естествена „ банка“ за влага, дълго време след поливка.

Не забравяйте, че всяка минута, изразходвана за планиране, спестява десет минути от работата ви. Браян Трейси

Не забравяйте, че всяка минута, изразходвана за планиране, спестява десет минути от работата ви.
Браян Трейси

След като имате план и сте решили с интегриране на декоративни камъни да промените вашето дворно пространство в привлекателен, релаксиращ пейзаж, какво трябва да знаете :
Ако имате рохкава почва, създайте уплътнена, стабилна основа. Ако е необходимо допълнително подравняване на терена, насипете слой пясък. Поставете почвопокривна настилка върху подготвената основа, за да предотвратите поникването на плевели за години напред.

Градинари. Бг предлагаме почвопокривна настилка против плевели AGRITELA, материалът е UV- защитен, но позволява обмен на въздух и вода. Освен това създава по- добри термични условия в почвата.

почвопокривна настилка Agritela

почвопокривна настилка Agritela


Разстелете равномерно слой камъни с дълбочина приблизително 50 мм. – 60 мм. Камъчетата трябва да са приблизително 10 мм. под ръба на алеята, бордюр или какъвто ограничител сте решили да изпробвате. Така ще задържите камъните на място.

Градинари. Бг смятаме че оптималната фракция на декоративните камъни , които се ползват за различните ефекти в двора и градината е 30 мм.-60 мм. Ако са по- малки камъчетата по- лесно се разместват , попадат на пътеките , в тревната площ. За да ги фиксирате на едно място, ще трябва да ползвате допълнителни материали, което усложнява цялото мероприятие.

декоративен камък, борд, мулч

декоративен камък, борд, мулч


Декоративните камъни с размер на фракцията 30 мм.-60 мм. имат по- добра покривност. Около 60- 80 кг. са необходими на квадратен метър в зависимост от качеството на предварителната подготовка на терена, за да създадете слой с дебелина 50мм.-60мм. Трябва да знаете, че наклоните и неподравнените зони влияят на изчисленията, за това ако имате такива трябва да добавите 10% към плануваното количество.

Ако не сте сигурни в преценката си, най-добре е да се свържете с нас за консултация. Контакти с екипа на Градинари.Бг.

Gradinari. Bg предлагаме декоративни камъни на дребно, но ако имате нужда можем да доставим и големи количества. Можете да поръчате онлайн или да посетите Градински център гр. Ловеч, за да изберете продукти лично. Разполагаме с количества на склад, предлагаме цени на едро както за обществеността, така и за професионални озеленители и архитекти.

За да научите повече за декоративните камъни, свържете се с нас по имейл,телефон или заповядайте в Градински център гр. Ловеч, за да видите нашата атрактивна селекция.

бутони за социални мрежи

Боровинка- как да я засадим и отглеждаме!

03.12.2022

duke2-500x500

Климатизиране на боровинки

Младите растения боровинка са размножени и отглеждани в оранжерии, където условията са контролирани, за това има опасност да се стресират при засаждането им в двора или в саксия. Те може да се повлияят отрицателно ако бъдат изложени на пряка слънчева светлина, резки температурни промени, силен вятър.

Следователно, за да се избегне стресът при растенията, трябва да им осигурим подходящи условия, да ги климатизираме към новите им места на засаждане и да им осигурим добър старт .

Поставете новозакупените храсти боровинка в двора, на място което е защитено от пряка слънчева светлина и силен вятър за 3-4 часа през деня. Следващите дни увеличавайте времето с 2 допълнителни часа.

След около седмица, растенията са готови за засаждане на постоянните им места. За предпочитане е да засаждаме пролетно и есенно време. Но ако се наложи да засаждате боровинки през лятото , подберете някой по- облачен ден.

Градинари.БГ предлагаме климатизирани, отлично вкоренени растения, готови за засаждане.

Как да изберем и подготвим мястото за засаждане

Важно е да се запознаете със сортовете боровинки и техните предпочитания към слънцегреене, почва, влага, начин на опрашване и т.н. Така ще изберете най- подходящият сорт боровинка за вашият двор и градина.

Повечето сортове са самоопрашващи, но ако засадите повече от един сорт, за да се получи т. нар. кръстосано опрашване, ще имате много по- високи добиви. Засаждайте на слънчеви места, защитени от силен вятър. Боровинките предпочитат, влажни, но добре дренирани почви.

Боровинките обичат кисела почва. Алкалната почва може да им попречи да абсорбират хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат добре. За това трябва да намалите pH на почвата, за да увеличите приема на хранителни вещества. Вашите боровинки се нуждаят от pH на почвата между 4,5-5,5.

Ако почвата ви е сбита, глинеста, използвайте кокосови влакна, компост или добавете торф с ниско pH към почвата по време на засаждане.Целта е да се попълнят жизненоважни минерали и хранителни вещества, както и да се подхрани, раздроби и разрохка всяка уплътнена почва.

Корените растат по-бързо, когато са разпръснати. Затова дупката трябва да е дълбока и достатъчно широка, така че кореновата система да има достатъчно място за лесно разширяване.

Засаждане

Не засаждайте твърде дълбоко. Изкопайте широка и дълбока дупка, но засадете боровинките на същата дълбочина, на която са били в саксията, когато сте ги купили. Това правило важи и ако ще отглеждате боровинките в саксия на балкона.

Боровинките пускат плитка коренова система, така че е важно да се полива обилно през лятото, да се мулчира обилно и да се поддържа почвата кисела. Не поливайте с чешмяна ( хлорирана ) вода, защото променяте pH на почвата.

Резитба

Боровинките не се нуждаят от резитба през първата година, единствено може да се премахнат цветните пъпки ако има такива. През втората година от засаждането, резитбата трябва да е умерена.

Боровинките се режат през зимата, докато храстите са в покой. Тогава цветните пъпки са лесно видими на едногодишната дървесина и техният брой може да се коригира чрез резитба. Така регулираме натоварването на растенията с плодове за следващата година.

Не трябва да позволяваме на растения на възраст под три години да дават повече от два- три плода. Важно е през първите 3 години да се стимулира силен нов растеж на избраните клонки и да се оформи здрав, разклонен храст.

Премахват се всички ниско разпространени клони, слаби, наранени клонки и такива, които са в центъра на растението. Така подбирате здрави, изправени клонки, които да носят реколтата ви през следващия и следващия сезон.

Когато боровинките са на около 8 до 10 години, те са в продуктивния си пик. Скоро производството ще започне да намалява от година на година. За да удължите продуктивността на вашето растение, е необходимо подновяване на храста чрез резитба. Трябва да се вземат мерки за съживяване на растението, за да се удължи продуктивният му период.

spodelime.com

Какви ножици да изберем ?

01.02.2022

резитба

Наближава време за резитба. Как да направите правилният избор сред изобилието от режещи инструменти, които се продават в момента? Ще се опитаме да Ви помогнем с изборът на правилните ножици.

Най- масово се предлагат ножици тип байпас и ножици тип наковалня. Ножиците тип байпас, са с разминаващи се остриета като долният нож играе ролята на кука, която задържа клонката, докато горният, режещият нож прави отреза. Срезът е чист и гладък с минимални деформации.
оо

При ножиците тип наковалня, долният нож е с формата на наковалня. Клонката е на наковалнята, докато режешото острие премине през нея и достигне повърхността на т. нар. наковалня. Ако дървесината е млада, меките тъкани ще бъдат притиснати, съответно заздравяването ще отнеме повече време и има вероятност да загубим най- близката пъпка.
ккк

Защо да работим с ножица, която ще навреди на растенията за които полагаме толкова много грижи през годините резитба, пръскане, торене ?

Предимството на ножиците с наковалня е мощността. Когато ви се налага да подрязвате растения, които имат доста стара дървесина, засъхващи или вече изсъхнали клони, този тип ножици Ви помагат с по- малко сила да правите тези трудни отрези. Натоварването върху ръката ще е по- малко и ще изпитате удоволствие от работата.

Когато се извършва резитба за формиране на корона и плододаване, тогава отрезите трябва да са прецизни с минимални щети. Трябва да внимаваме кои клонки оставяме, кои ще подрежем, как да направим среза така, че да не увредим пъпката под него. За такъв тип резитба е препоръчително да работите с байпас ножица.
ууу

Друго важно условие за качествена резитба е умората на ръката. Колкото една ножица е по- удобна, толкова по- малка ще е умората при продължителна работа. Съответно резачът ще може да приложи знанията и уменията си.

Надяваме се, че сме Ви били полезни. Ако търсите ножици за резитба, може да разгледате лозарски и овощарски ножици на страниците на нашият оналйн магазин. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас.

Поздрави от екипа на Градинари.БГ