Боровинка- как да я засадим и отглеждаме!

03.12.2022

duke2-500x500

Климатизиране на боровинки

Младите растения боровинка са размножени и отглеждани в оранжерии, където условията са контролирани, за това има опасност да се стресират при засаждането им в двора или в саксия. Те може да се повлияят отрицателно ако бъдат изложени на пряка слънчева светлина, резки температурни промени, силен вятър.

Следователно, за да се избегне стресът при растенията, трябва да им осигурим подходящи условия, да ги климатизираме към новите им места на засаждане и да им осигурим добър старт .

Поставете новозакупените храсти боровинка в двора, на място което е защитено от пряка слънчева светлина и силен вятър за 3-4 часа през деня. Следващите дни увеличавайте времето с 2 допълнителни часа.

След около седмица, растенията са готови за засаждане на постоянните им места. За предпочитане е да засаждаме пролетно и есенно време. Но ако се наложи да засаждате боровинки през лятото , подберете някой по- облачен ден.

Градинари.БГ предлагаме климатизирани, отлично вкоренени растения, готови за засаждане.

Как да изберем и подготвим мястото за засаждане

Важно е да се запознаете със сортовете боровинки и техните предпочитания към слънцегреене, почва, влага, начин на опрашване и т.н. Така ще изберете най- подходящият сорт боровинка за вашият двор и градина.

Повечето сортове са самоопрашващи, но ако засадите повече от един сорт, за да се получи т. нар. кръстосано опрашване, ще имате много по- високи добиви. Засаждайте на слънчеви места, защитени от силен вятър. Боровинките предпочитат, влажни, но добре дренирани почви.

Боровинките обичат кисела почва. Алкалната почва може да им попречи да абсорбират хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат добре. За това трябва да намалите pH на почвата, за да увеличите приема на хранителни вещества. Вашите боровинки се нуждаят от pH на почвата между 4,5-5,5.

Ако почвата ви е сбита, глинеста, използвайте кокосови влакна, компост или добавете торф с ниско pH към почвата по време на засаждане.Целта е да се попълнят жизненоважни минерали и хранителни вещества, както и да се подхрани, раздроби и разрохка всяка уплътнена почва.

Корените растат по-бързо, когато са разпръснати. Затова дупката трябва да е дълбока и достатъчно широка, така че кореновата система да има достатъчно място за лесно разширяване.

Засаждане

Не засаждайте твърде дълбоко. Изкопайте широка и дълбока дупка, но засадете боровинките на същата дълбочина, на която са били в саксията, когато сте ги купили. Това правило важи и ако ще отглеждате боровинките в саксия на балкона.

Боровинките пускат плитка коренова система, така че е важно да се полива обилно през лятото, да се мулчира обилно и да се поддържа почвата кисела. Не поливайте с чешмяна ( хлорирана ) вода, защото променяте pH на почвата.

Резитба

Боровинките не се нуждаят от резитба през първата година, единствено може да се премахнат цветните пъпки ако има такива. През втората година от засаждането, резитбата трябва да е умерена.

Боровинките се режат през зимата, докато храстите са в покой. Тогава цветните пъпки са лесно видими на едногодишната дървесина и техният брой може да се коригира чрез резитба. Така регулираме натоварването на растенията с плодове за следващата година.

Не трябва да позволяваме на растения на възраст под три години да дават повече от два- три плода. Важно е през първите 3 години да се стимулира силен нов растеж на избраните клонки и да се оформи здрав, разклонен храст.

Премахват се всички ниско разпространени клони, слаби, наранени клонки и такива, които са в центъра на растението. Така подбирате здрави, изправени клонки, които да носят реколтата ви през следващия и следващия сезон.

Когато боровинките са на около 8 до 10 години, те са в продуктивния си пик. Скоро производството ще започне да намалява от година на година. За да удължите продуктивността на вашето растение, е необходимо подновяване на храста чрез резитба. Трябва да се вземат мерки за съживяване на растението, за да се удължи продуктивният му период.

Какви ножици да изберем ?

01.02.2022

резитба

Наближава време за резитба. Как да направите правилният избор сред изобилието от режещи инструменти, които се продават в момента? Ще се опитаме да Ви помогнем с изборът на правилните ножици.

Най- масово се предлагат ножици тип байпас и ножици тип наковалня. Ножиците тип байпас, са с разминаващи се остриета като долният нож играе ролята на кука, която задържа клонката, докато горният, режещият нож прави отреза. Срезът е чист и гладък с минимални деформации.
оо

При ножиците тип наковалня, долният нож е с формата на наковалня. Клонката е на наковалнята, докато режешото острие премине през нея и достигне повърхността на т. нар. наковалня. Ако дървесината е млада, меките тъкани ще бъдат притиснати, съответно заздравяването ще отнеме повече време и има вероятност да загубим най- близката пъпка.
ккк

Защо да работим с ножица, която ще навреди на растенията за които полагаме толкова много грижи през годините резитба, пръскане, торене ?

Предимството на ножиците с наковалня е мощността. Когато ви се налага да подрязвате растения, които имат доста стара дървесина, засъхващи или вече изсъхнали клони, този тип ножици Ви помагат с по- малко сила да правите тези трудни отрези. Натоварването върху ръката ще е по- малко и ще изпитате удоволствие от работата.

Когато се извършва резитба за формиране на корона и плододаване, тогава отрезите трябва да са прецизни с минимални щети. Трябва да внимаваме кои клонки оставяме, кои ще подрежем, как да направим среза така, че да не увредим пъпката под него. За такъв тип резитба е препоръчително да работите с байпас ножица.
ууу

Друго важно условие за качествена резитба е умората на ръката. Колкото една ножица е по- удобна, толкова по- малка ще е умората при продължителна работа. Съответно резачът ще може да приложи знанията и уменията си.

Надяваме се, че сме Ви били полезни. Ако търсите ножици за резитба, може да разгледате лозарски и овощарски ножици на страниците на нашият оналйн магазин. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас.

Поздрави от екипа на Градинари.БГ

Тревните площи- старт през Март ( продължение)

05.03.2018

Продължаваме темата за пролетната поддръжка на тревните площи, като ще добавим още малко информация за стартовото подхранване и какви грешки не трябва да се допускат. Както вече споменахме, пролетното подхранване се прави предимно с торове богати на азот и най- често с амониева селитра. Ако предозирате торовата норма и внесете повече тор от необходимото последствията може да са необратими. Ако не разхвърляте азотосъдържащите торове равномерно по терена и те падат на купчинки, още на следващият ден тези купчинки ще са се превърнали в жълти петна изгоряла трева.

Не случайно Ви съветваме внимателно да измерите площта, така ще определите торовата си норма, която за амониева селитра е 25кг.-30кг. на 1000 квадратни метра. Съответно ако вашият терен е 300 квадратни метра – торовата норма ще е 7.5кг- 9.0кг. за всичките 300квадратни метра. Освен това, препоръчително е да разделите торовата норма на две части, да имате около 20 дена между всяко торене и веднага след разхвърляне на торта да полеете тревата.

Когато посещавате агроаптеките, може да се консултирате с колегите и те да Ви предложат торове подходящи за подхранване на тревни площи според сезона. Има комплексни торове, които са обогатени с различни микро и макро елементи.
-фосфорът подпомага усвояването на наличните микроелементи в почвата,стимулира вкореняването, братенето.
-калият увеличава устойчивостта на растенията на болести и неприятели
-сярата – спомага за качесвеното усвояване на азота от растенията
-магнезият- подпомага фотосинтезата
-и т.н.

Picture 062

3. Третиране с фингицид и инсектицид

Тревните площи страдат от от болести и неприятели : брашнеста мана, ръжди, мрежести петна, скакалци, трипсове, видове мухи и т.н. Препоръчително е да правите профилактични пръскания веднъж месечно с фунгициди и инсектициди с дълъг карантинен срок. Пролетните месеци, когато имаме активна вегетация, в комбинация с топлото и влажно време, предпоставките за развитите на различни болести и неприятели са големи, за това пръскайте. Високата трева и гъстотата на посева, които са следствие на азотното торене, в комбинация с температури 18 – 20 градуса и висока влажност са отличните условия за развитие на брашнеста мана. Когато забележите брашнестата мана ( жълти петна по тревната площ ) ще е вече късно. И така плавно преминаваме към …..

4. Косене

косене

Операция, която често е подценявана, но която е от съществено значение за състоянието на тревните площи. Редовното косене, не позволява на тревата да прерасте, така дори посевът да е гъст, той се проветрява и няма опасност да се ” запари” ( висока трева- влага- топлина- гъбни болести). Да, трудно е да се спазва ритъм на коситбите, през пролетта времето е променливо, но ако целта е хубава трева, това са изискванията.
Особено след азотно торене с максимална торова норма, може да Ви се наложи да косите дори два пъти в рамките на десет дни. За това разделете торенето на две части. Не пропускайте косене, ако тревата е сочна, не косете на пълната ширина на косачката и се движете бавно, за да подавате по- малко зелена маса към ножа и то равномерно. Ножът трябва да бъде наточен, защото се получава това ( снимката долу).

www.gradinari.bg

Кликнете на снимката и в близък план ще видите, как връхчетата на тревичките са накъсани. Не е фатално, още при следващото косене това ще се коригира, но имаме един прекрасен посев с отличен цвят и гъстота и все пак лекичко жълтее. Факт.

Благодарим Ви за вниманието. Надяваме се да сме били полезни. Определено не споделяме нищо ново, но е важно да се акцентира на ключови елементи от правилната поддръжка на тревните площи, за да се постигат задоволяващи резултати. Градинари.Бг Ви желаем успех.