Мулч

Привет от екипа по озеленяване и градина. Днес ще Ви представим един продукт, широко разпространен, в страните, където озеленените градини са част от заобикалящата среда. Продукт, който в България трудно намира приложение, поради няколко причини.

Мулчирането е процес, познат в градинарството от стотици години. За мулчиране се ползват различни материали. В случая става на въпрос за оцветен дървесен материал, изцяло органичен и полезен за всяка градина.

Кои са предимствата и недостатъците на оцветения дървесен мулч, и защо се ползва рядко в България, са въпроси, на които ще се постараем да отговорим с тази статия.

Още от ранна пролет, всяко озеленяване започва да води борба с плевелите, като от това зависи развитието на растенията, цялостния изглед на градината и доброто настроение на собственика и. Плевенето не е от най- приятните дейности и изисква доста търпение и усилия. Още повече , че то не е еднократен процес и се налага да се води системна борба с плевелите. На места, където позволява, това може да се направи с хербециди, но в цветните градини е невъможно да пръскаме с препарати, защото ще поразим растенията, които обичаме.

Тогава на помощ идва мулчирането. Пет сантиметров слой мулч, спира заплевеляването в градината като ограничава достъпа на слънчева светлина до свободните участъци в цветната леха. Така плевелите се подтискат и не се развиват. Дори някой по- упорит да пробие слоят мулч, той ще е слаб, недоразвит, с крехко стебло и просто с едно движение ще може да бъде отскубнат.
Това че премахва конкурентите на вашите растения и спестява труд е само част от ползотворното действие на мулча. Мулчирането, запазва влагата в почвата за по- дълго време, което е от изключителна важност за вашите растения през жарките летни месеци.
От есетическа гледна точка, дървесните трески са оцветени в червен, оранжев, жълт, кафяв цвят. Това контрастира с растенията и зелената морава и е изключително приятна гледка.

Кои са минусите при използване на оцветения дървесен мулч в градината? Загниването е процес, неизбежен за органичните материали изложени на атмосферните условия. Това е в полза за вашето озеленяване, защото така се обогатява повърхностния почвен слой, но за да се поддържа слоят мулч в идеално състояние, то той трябва всяка година да бъде донасипван и обновяван.

Стигаме до извода, че единствения недостатък на оцветения дървесен мулч е в цената. На пазара се предлага разнообразие от вносен мулч в торби от 50 литра или 70 литра. С това количество се покриват около 3 квадратни метра. Ако градинката е малка, каквато и да е цената, в името на красотата, бихте взели няколко торби. Но ако имате цял озеленен двор?

Екипа на Градинари.БГ, предлага на вашето внимание МУЛЧ, произведен в България, с конкурентно качество на изключително изгодна цена.

9.00 лв за 50 литра оцветен дървесен мулч, произведен от буков или дъбов материал. Издържлив на атмосферни условия, с прекрасни естетически качества.

Скоро на страниците на сайта на www.gradinari.bg ще поставим снимков материал. Освен това се ангажираме в нашия блог да Ви предоставим пълна информация относно мулча и начина на мулчиране, както и да отговаряме на всички ваши запитвания.

Екипа на Градинари.БГ Ви желае лек и спорен ден.

сподели бутон

Етикети: , , , , ,

42 коментара по “Мулч”

 1. Emiliya Krumova казва:

  Здравейте Градинари.бг, Много харесвам площи покрити с мулч. В чужбина се ползва почти навсякъде в градини и паркове, виждала съм дори детски площадки оградени с мулч.
  Въпроса ми е, освен за декоративни храсти, дървета и цветя, може ли да се използва и при други растения-например ягоди и др.
  И още нещо – Как да се снабдя с мулч от Градинари.бг, като сте от Ловеч, а аз съм от София? Имате ли Ваши представители тук? Ако е с поръчка, какво е минималното количество за доставка?
  Надявам се, че ще ме информирате за Вашите условия.
  Привет на всички Градинари.бг

 2. goliat казва:

  Здравейте Емилия Крумова, отговарям Ви на посочената от Вас електронна поща. Поздрави

 3. Галина Георгиева казва:

  Здравейте,
  благодаря за чудесния сайт и полезните съвети.Искам да попитам как мога да поръчам мулч за моята градина? Живея в Бургас.
  Другият ми въпрос е нужно ли е и по- добро решение ли е за нова зона ,която искам да оформя за цветна градина да постеля найлон и отгоре мулч.Мястото не е плевено от години и е пълно с плевели?
  Благодаря Ви предварително.

 4. Димитър Николов казва:

  Днес 08.02.2011 го гледах в Баумакс- има го в различни разфасовки

 5. Михаил Иванов казва:

  Здравейте,
  поздравления за прекрасния сайт!
  Искам да попитам следното :
  1. Каква е цената на 1 опаковка ,колко метра квадратни покрива,с каква дебелина.
  2. Има ли представителство във Варна и ако няма по какъв начин може да се достави мулч за около 100 квадратни метра в Добрич.
  Горепосоченото пространство е засято с рози. Идеята ми преди да посетя сайта Ви беше да направя система от маркучи с дюзи за капково напояване до всеки корен с рози … после да застеля между тях зебло или нещо което пропуска влагата и е достатачно плътно и отгоре да насипя баластра . Но Вашето предложение ме заинтересува . Очаквам отговора Ви .

 6. Градинаря казва:

  Г-н Иванов, отговорих на вашето запитване на личната Ви поща.

 7. Димитър петров казва:

  Най добрия мулч който съм виждал . Невероятна цена. Невероятно качество и го доставят на место.

 8. Градинаря казва:

  Димитър, благодаря за добрата оценка. Винаги когато имате нужда от Градинарите, звъните ни и сме насреща :)))

 9. Паола Колева казва:

  Моля да ми кажете, можете ли да доставите цветен мулч и да кажете цена, евентуално? Живея в София и ще ми е необходим към 28-29 март. Какви цветове предлагате и в какви разфасовки? Благодаря!

 10. Силвия Джипова казва:

  Здравейте,искам да закупя няколко торби мулч,но ме интересува каква е цената и колко ще ми излезе доставката?Благодаря предварително!

 11. светльо казва:

  50л. колко площ покрива?

  Мерси предварително.

 12. Градинаря казва:

  с 50 л – 1 торба мулч се покриват 2 квадратни метра с дебелина на мулча – 3 сантиметра. Ако терена Ви е идеално подравнен и е покрит с надупчен найлон или настилка ” mypex” , тогава може да намалите слоя мулч и да покриете 3 квадратни метра. Ако нямате настилка под мулча, колкото по- дебел е слоят мулч, толкова ще е по- ефикасна борбата с/у плевелите.
  Лек ден.

 13. ДИМИТЪР ПАМУКОВ казва:

  Здравейте.
  Моля да ми отговорите как мога да получа 3-4 торби мулч,какви цветове предлагате и колко ще ми струва.Става въпрос за гр. София.
  предварително благодаря:Д.Памуков

 14. Милена Стойчева казва:

  Здравейте,искам да попитам за мулч от дървесни кори,какви цветове имате,ако може снимки.Каква е цената на торба от 50литра и за 4-5 торби колко ще ми излезе с доставката до Нова Загора?Задължително ли е слагането на найлон отдолу.

 15. Джон Екълс казва:

  Здравейте

  Трябва моятя градина в Ветрино мулч за 60-70 квадратни метра. колко струва с предаване. искаме тъмен мулч. Благодаря!

 16. Евгения казва:

  Здравейте,
  Каква е цената за 50 л; как да направя поръчка и каква ще е цената на доставката до Бургас? Благодаря предварително.

 17. Пламен казва:

  Здравейте,
  Каква е цената на 50л червен мулч? Как да направя поръчка и каква ще е цената с доставка до Стара Загора, ако са 250 л? Благодаря.

 18. Нели попова казва:

  Сега оформям градинка,но отдолу е пясък-какво друго да сложа преди мулча и каква е цената и доставка до Равда?Благодаря!

 19. Гергана казва:

  Здравейте, искам да покрия 50 кв. м. с неоцветен мулч за зеленчукова градина. Става въпрос за София. Колко литра трябва да купя за 5 см покритие и каква цена за доставка до тук? Благодаря за отговора!

 20. Румяна Лозанова казва:

  Здравейте!
  Отскоро имаме двор, който доста време не е поддържан. Опитваме се да се справим с плевелите, има мнооооого коприва. Освен това има овощни дръвчета. Какъв хербицид бихте ми препоръчали, за да не бъдат увредени дръвчетата и да унищожим плевелите? Благодаря!

 21. Градинаря казва:

  Здравейте.

  Ще Ви се наложи да ползвате тотални хербициди ( раундъп, космик, наса и др. ) Питате за тотален хербицид в аграрната аптека и каквото Ви предложат, купувате и пръскате, но задължително спазвайте дозите. много вероятно е с едно третиране да не се справите. Дозата на препарата раундъп е 0.500 мл. на декар площ. Плевелите трябва да са с височина около 30 сантиметра, да имат достатъчно листна маса, времето да е топло ( над 15 градуса) , да няма роса и вятър.

  Пръскате и оставяте препарата да действа 14 дни. Почиствате терена и когато новите плевели и буренаци станат около 30 сантиметра високи – пръскате пак. За да опазите овошките, не трябва да пръскате във ветровито време и да пазите по листата им да не попадне препарат.

  Успех.

 22. Диана казва:

  Бих искала да си купя, от Ловеч съм, ако се налага ще го поръчам по интернет.

 23. виолета иванова казва:

  трябва ми мулч за покриване на 300кв.м.площ в която има настанени гъба кладница на дънер мулча няма значение какъв е стига да нее от иглолистни той ще се ползва за задържане на влага и да не никнат плевели .Колко ще ми струва ? и имате ли превоз или трябва да си подсигоря ?

 24. Градинаря казва:

  Здравейте, ще Ви помоля да се свържете с мен на посоченият телефон 0887406992. Можем да Ши осигурим дървесен чипс

 25. Петя Новачева казва:

  Здравейте.
  Харесах вашият сайт. Може ли този мулч да се насипе около рози? До сега, преди зимата съм затрупвала корените им с купчина пръст. Ако сложа мулч как ще ги затрупвам?
  От Добрич съм, бихте ли ми казали имате ли в нашият град магазин, от който мога да си закупя?
  Благодаря Ви.

 26. Градинаря казва:

  Здравейте. Можете да насипете мулч около розите през есента и така да ги подготвите за зимните месеци. През пролетта ще разстелете мулча и ако е необходими ще добавите още, за да покриете терена около растенията. Така ще ограничите поникването на плевели и ще запазвате влагата в почвата по- дълго време.

 27. Камелия Хаджийска казва:

  Здравейте, интересува ме дали в момента предлагате мулч, вилата ми е във вашия район, така че ще измисля начин за транспортиране.

 28. Градинаря казва:

  Здравейте.Ще имаме оцветен мулч след 15.04. Обадете ни се за да заявите колко бр. 50 литрови торби желаете

 29. Станчо казва:

  Здравейте,
  Какви цветове имате? Каква е цената на доставка за 50 литра торба до офис на Еконт? Дайте форма за поръчка на мейла. Благодаря.

 30. Градинаря казва:

  Здравейте, в момента имаме наличен мулч оцветен в червено, 50 литрова торба струва 11.00 лв. Доставката с куриер е според килограмите, около 6-8.00 лв. за 1 торба. При по-големи заявка, може да подредим торбите на пале и така коригираме цената на куриерската услуга. За заявки 0887406992 Венци Маринов.

 31. Асенова казва:

  ЗДравейте! Имате ли база в Ловеч и предлагате ли там мулч?

 32. Градинаря казва:

  Здравейте, Градински център – гр. Ловеч се намира на бул. Освобождение 5.Приятен ден

 33. Бисер Петров казва:

  Здравейте, имате ли база в Перник? Трябват ми около 7-8 чувала буков или дъбов мулч. Моля пишете ми на личният мейл.

 34. ТАТЯНА РАЧЕВА казва:

  Необходими са ми за сега около 3 торби по 50 л. Ако ви е удобно отговорети ми на лични кога можете да ми ги доставите, с какви цветове разполагате и какво ще е цената? Благодаря Ви предварително

 35. Славянка Славова казва:

  Здравейте , искам да попитам имате ли в момента мулч и какви цветове.

 36. Нона Трифонова казва:

  Здравейте.
  Необходими са ни две торби от 50 литра. За град София.
  Как мога да поръчам? В сайта ви не го намирам като артикул.
  Предварително благодаря.

 37. Румяна Славова казва:

  Здравейте,Интересува ме имате ли червен мулч?Говорим за 2 кубика-цена и как става доставката до с.Езерец,което е на 5км.след гр.Шабла.

 38. Димана Иванова казва:

  Здравейте,
  ще са ми необходими няколко чувала /около 18/ по 50л. Каква е цената за кафяв и червен цвят и какъв е варианта за доставка?

 39. Градинаря казва:

  Здравейте, мулч не предлагаме от около две години. Информацията, която сте намерили е публикувана отдавна.

 40. Градинаря казва:

  За съжаление вече не предлагаме . Извиняваме се за неудобството.

 41. Яна Хипке казва:

  Здравейте!Искам да попитам колко мулч ще ми е необходим за 50 кв.м?Каква е цената на разфасовката?И извършвате ли доставки до Бургас?

 42. Градинаря казва:

  Здравейте, ако теренът Ви е добре подравнен и имате почвопокривна настилка, върху която ще насипвате мулча, ще са Ви необходими 50- 55 торби. Ако насипвате директно върху почвата, ще са Ви необходими 70 торби, за да постигнете желаният ефект.

  За съжаление не предлагаме мулч от около 3 години. Информацията в интернет е стара. Приятен ден

Вашият коментар