Мулчирайте не спирайте…

Поздрави от екипа по озеленяване. Последните две седмици бяхме твърде заети с разкрасяване на градини и нямахме време да публикуваме информация в сайта ни за озеленяване, за което се извиняваме.

Преди време в нашия блог за озеленяване публикувахме статия за мулча, ако сте пропуснали да я прочетете, на този линк можете да я погледнете. Днес ми се иска да добавя още малко полезна информация за този продукт.

Мулча е материал, който предпазва повърхноста на почвата, без да ограничава достъпа на въздух и вода. Мулча, произведен от органични материали допълнително обогатява почвата с полезни вещества, ограничава растежа на плевели в цветната градина. Ако е оцветен, допълнително придава контраст, който е приятен за окото. При оформлението на градини и аранжирането на цветните петна в двора, мулча се явява като допълнителен елемент, който можете да ползвате, за да получите ефекта, който търсите.

Не на последно място, мулчирането Ви помага в борбата с плевелите, като 4 – 5 сантиметров слой мулч се явява сериозна преграда за тях.

Има и неорганичен мулч /клинкерни гранули, цветни камъчета и др./, които обаче са скъп вариант и са подходящи за оформянето на саксийни цветя при интериорно озеленяване.

За двора и градината мулча от естествени материали е по- подходящ, защото не е постоянен фактор с който да се съобразявате. Ако искате да засадите ново растение или да го подмените с друг цвят, просто го изгребвате без да се притеснявате че част от него ще остане в почвата. С времето ще изгние и ще се превърне в храна за вашите растения, докато ако е от неорганични материали ситуацията с почистването е по- сложна.

Някой клиенти се притесняват от това, че цветните им градини са в близост до басейн или воден ефект и ако ги аранжират с цветен мулч, то той може да бъде разнесен от вятъра. Предимството на мулча който ние предлагаме да ползвате е , че е произведен от дъбов и буков материал, който е тежък, с едра фракция и е устойчив на атмосферните условия.

Най- благоприятното време да мулчирате градината е рано на пролет, преди появата на плевели. Ако пропуснете този период, ще трябва да почистите плевелите преди да поставите мулча. Мулчира се веднъж годишно, като после при ваше желание само добавяте по малко мулч за да освежите цвета.

Градинари, за финал, да обобщим информацията. Добавянето на мулч във вашата градина, ще предпази растенията Ви от резките температурни промени, ще задържа влагата в почвата и ще и придаде изглед, какъвто не сте и предполагали. Мулчирането е незаменим помощник в така досадната и трудна борба с плевелите.

Екипа на Градинари.БГ Ви желае приятна работа в градината.

социални мрежи

Етикети: , , , , ,

2 коментара по “Мулчирайте не спирайте…”

 1. ДесоМ казва:

  Здравейте.Казвате, че мулчирането ще намали плевелите и съм склонен да вярвам че е така, но ние не посещаваме редовно къщата си и ако насипаното с мулч буреняса, какво правим? Не можем да го прекопаем, трябва да го напръскаме с препарати ли??

 2. goliat казва:

  Относно питането на ДесоМ.

  Да, можете да го напръскате с препарат, ако позволява ситуацията, защото ако имате растения наблизо, ще е опасно да не ги увредите.
  Но, ако преди да насипете мулча , сте почистили мястото от плевели и сте положили 5 сантиметров слой мулч, не вярвам да има такова заплевеляване, че да се налага пръскане с хербицид. Ако има плевел пробил през мулча, той ще е слаб и лесно ще го отстраните.
  Ако имате упорити плевели в градината, най- сигурния вариант е да почистите плевелите , да положите парче найлон, като с макетен нож го обработите , за да е с нужната форма. Надупчвате найлона на места, за да пропуска вода и тогава да насипете мулча.Ако минете на този вариант, Ви гарантирам , че няма да имате плевели в градината.
  Екипа на Градинари.БГ Ви желае лек и спорен ден

Вашият коментар