Пролетно затревяване

Здравейте градинари, любители озеленители и всички, които следите нашия блог за озеленяване. От заглавието на темата сте разбрали, че иде реч за затревяване на дворове и градини.

Много специалисти твърдят, че есенното затревяване е препоръчително пред пролетното и са прави. Трябва ли да се съобразяваме с това твърдение и да оставим двора и градината незатревени до есента? Отговорът ни е твърдо не, предполагам и вашият.

Свидетели сме на направата на тревни площи, дори през горещите летни месеци. Важното е да се покрият всички изисквания на тревното семе за покълване и поникване. Трябва да осигурим достатъчно влага и хранителни вещества, за да имаме изравнен посев със стабилна коренова система.

Предоставяме Ви снимки на тревна площ, създадена от нас, тази пролет.

На тези снимки, тревата вече е окосена веднъж и наторена с 20 килограма /NPK/ комбинирана тор. След първото косене, което е определящо за доброто развитие на тревната площ, торенето и преди поливката сме валирали терена. Първото косене е много важно, защото ако го направите в неподходящо време с косачка, която не е с достатъчно остър нож, има опастност на места да ” издърпате ” тревичките заедно с корените. Бъдете внимателни.

Екипа на Градинари.БГ, винаги се презастраховаме и предпочитаме второто косене също да го направим с лека косачка. Косим в следобедните часове, когато тревата не е мокра, на височина от 7 сантиметра. Целта е да дадем възможност на тревата да създаде мощна коренова система и да укрепне. На снимките ще забележите, че сме поставили пред улуците прегради, в случая каменни блокчета, които да служат като преграда пред водата. Така не позволяваме да се отмие тревното семе, ако има силни пролетни дъждове и резултатът е повече от задоволителен.

Косим бавно, без да бързаме, за да дадем време на косачката да поеме количествата окосена трева и да не се затормозява, защото ще започне да скубе тревичките. Както казахме, това е второто косене на тази тревна площ и в случая се прави 8 дена след първото косене. Просто времето беше подходящо , а и тревата беше нарастнала достатъчно. До края на месец Май ще наторим тревната площ с още 20 килограма / NPK / на декар.

Отличните резултати, които постигнахме на този обект се дължат на добрата подготовка на площа за затревяване, правилната тревна смеска и наличието на достатъчно влага. Пролетното затревяване има нужда от непрекъснати поливки. Минимум две поливки на ден. Не трябва да остявяте всичко в ръцете на природата. Дори да валят дъждове, през пролетта повърхностният почвен слой съхне бързо, а точно там се намират тревните семенца и ако не успеят да създадат силна коренова система, която да пробие в по- долните слоеве на почвата, резултатите ще Ви разочароват.

Поливайте не спирайте ;). Екипа на Градинари.БГ Ви желае лек и спорен ден.

бутони за социални мрежи

Етикети: , , , , , , ,

13 коментара по “Пролетно затревяване”

 1. И.Тодоров казва:

  Много добра статийка. Само така. :)

 2. Станислав казва:

  Следя Ви от доста време и се оказа, че следвайки инструкциите се справям толкова добре, че няма да имам нужда от Вашите услуги!

 3. goliat казва:

  до Станислав
  :)….. това, че се справяте толкова добре без да имате реална нужда от нашата помощ, има както положителни, така и отрицателни страни. Като отрицателните са в нашия ” двор ” , но в името на красотата сме готови на всичко.
  Радваме се , че можем да Ви бъдем полезни. Желаем Ви лек и спорен ден.

 4. златка казва:

  Здравейте, моля помогнете ми как да се оттърва от един плевел, който превзема тревата ми. Става въпрос за даражан или още наричан кокоше просо. Не знам с какъв хербицид да го третирам, ако не става с хербицид, ще трябва да го плевя механично , но тогава ще увредя почти цялата трева и ще е по добре да изора всичко и да сея наново. Ще се радвам ако ми помогнете.

 5. goliat казва:

  Здравейте, борбата с кокошето просо може да е доста досадно занимание. Когато е в по- малки количества го почистваме ръчно, но ако заплевеляването е голямо е хубаво да ползвате хербицид.Подходящ в случая е -

  пума супер 75 ЕВ в доза 0.100 мл/дка

  Пръскайте тревата, когато няма роса и температурите са под 25 градуса. По това време на годината, най- подходящо е вечер, след 19.00. Много е важно, след като напръскате да няма валежи поне 3-4 часа, за да може препарата да бъде усвоен от растенията. Ако тревата Ви е висока, първо я окосете. Пожелавам Ви лек и спорен ден. Успех.

 6. златка казва:

  В агроаптеката, в която потъйрсих пума супер ме изгледаха доста учудено, че ще го полдвам за тревни площи и бяха категорични че от тревата няма да остане нищо след като я напръскам с пума. Сигурни ли сте че мога да ползвам препарата за трева и имате ли личен опит в това?

 7. goliat казва:

  Здравейте, Златка. Хербицида Пума Супер се ползва успешно за борба с едногодишните житни плевели при културите пшеница и ечемик. Контролира широк спектър от житни едногодишни плевели, като единствено не оказва влияние на Lolium ssp. – райграс. Ефективен е когато плвелите са във фаза 2-5 лист, преди братене.
  Аз лично не съм го ползвал за третиране на тревни площи, защото не съм имал такова мащабно заплевеляване с кокоше просо. Но съм го ползвал при пшеница и препарата е добър ( като повечето препарати на Bayer ).
  Препарата, който обикновено ползвам за третиране на тревни площи е Матон 600 ( с/у широколистни плевели)
  Борбата с/у житни плевели при житни култури е много тънък момент и аз Ви предлагам да си вземете препарата и да пробвате действието му в някое закътано ъгълче на двора. Ако ефекта му е добър и сте доволна – продължете, ако не сте ще Ви помоля да ме извините. Ако затревяването Ви е от Lolium ssp., не смятам че ще имате проблем. Лек ден

 8. Красимира Илиева казва:

  Здравейте,
  Виждам,че помагате за решаването на различни проблеми,затова реших да ви пиша.Пролетта садихме трева,която бе нападната и превзета от толкова много плевели,че я унищожихме и сега ще садим отново.
  Вчера отидох да купувам семе.Бях избрала за слънце,за глина,но като
  обясних за проблема ме посъветваха да взема ТРОСКОТ датски внос,тъй
  като местото е на село и не може да му се осигури постоянна поддръжка.
  Моля,дайте си мнението,за и против този декоративен троскот.Имам малко време да взема решение.Помогнете.
  К.Илиева

 9. Градинаря казва:

  Определено троскот Ви е вариант. Има по-груб лист, но е по- устойчив на засушаване и лоши почви. Направете есенно засяване и ще се радвате на зелена полянка. Успех.

 10. Красимира Илиева казва:

  Здравейте,
  Пак ви пиша.Мъжът ми се притеснява,че ТРОСКОТ е остър,с широки листа,разстилащ се настрани и даже не може да се коси/че е много нисък/.Гледах ваши снимки ,възможно ли е тази ,на която има охлюв
  да е този тип трева?Бихме искали да знаем как изглежда.Много моля за
  помощ.

 11. Градинаря казва:

  Здравейте. Троскота се разстила и не израства висок, листата са по- груби и широки и декоративният ефект е по- слаб. Но за терени, където няма да има редовна поддръжка ( косене, напояване, третиране с препарати) троскота е по- подходящ от тревните смески. По- устойчив е на засушаване и лоши почви, понеже не израства висок, косенето на тревната площ с се разрежда. Няма да се налага да косите всяка седмица. Троскота се коси прекрасно с моторна или електрическа косачка и при редовно косене, 2 пъти наторяване през годината ( едно пролетно и едно есенно) , няколко поливни през най- горещите месеци…… ще имате една добре изглеждаща, устойчива и лесна за поддържане тревна площ.

  Площите затревени с тревни смески, изискват редовно косене, редовни поливки, ако оставите тревата неокосена, тя израства висока, поляга и трудно се коси. Изисква най- вече редовно поливане. Във вашият случай, смятам , че троскота е по- добър вариант.http://gradinari.bg/blog/date/2010/08/ на този линк разгледайте снимките от статията ” Почистване на терени от Градинари.БГ “. Тревната площ е от ливадни треви, но основно троскот. След коситбата, полянката изглежда чудесно. Имотът от снимките се намира извън населено място, тревните площи не се торят и поливат и въпреки това изглеждат добре.

  Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас.

 12. Александър казва:

  Здравейте! При положение, че мога да полагам ежедневно грижи за тревната площ, но няма достатъчно вода за поливна система, отново ли троскот остава като най-добър вариант?

 13. Градинаря казва:

  Здравейте. За поддръжка на тревните площи, ще трябва да сте готов да поливате редовно, като набавяте нужните количества вода. С или без поливна система, вашата трева ще има нужда от определен обем вода за сезон. Ако дворът Ви се отцежда бързо, ако е слънчев, ако лятно време имате проблем с водата, режим на водата, лоша почва и/ или други неблагоприятни фактори, за вашата тревна площ, тогава трябва да засеете устойчив вид трева или тревна смес. Троскот Ви е вариант. Трябва да го засеете рано есента, защото пониква за около 30- 35 дена .

  Веднъж поникнал и създал коренова истема, троскота е доста устойчив на засушаване. Загубва декоративния си ефект, но след поливка бързо се възстановява.Освен троскот, може да засеете, тревна смес за мулчиране на пасища, ливади, ерозирали терени. Този вид тревни смеси са изключително устойчиви, но дори те имат нужда от влага в началната си фаза на развитие.

  Желая Ви успех

Вашият коментар