Дворът на Тонито и Станислав

Озеленяване на двор или озелененият двор. Първите стъпки в озеленяването на една градина ни повеждат по път, който няма край. Всички любители на зеленината знаят, че озелененият двор не е статично явление. Той непрекъснато се развива, менят се цветове и форми, менят се нашите желания и представи как да изглежда градината.

Днес искам да Ви представя ” усещането за двор ” на Тонито и Станислав. До преди около час бях там и водопадите от зеленина ме вдъхновиха за тази тема.За съжаления нямах камера в себе си и ще Ви покажа сники от миналата година.

Често им ходя на гости. В битова обстановка си хапваме домашно приготвени вкусотии и се наслаждаваме на природата. Всичко в този двор е направено от ръцете на Тонито и Станислав, според техните виждания за озеленяване и желанието им за 100% натурализъм.

Дворчето се намира в покрайнините на град Ловеч и преди години беше буренясала , каменлива ливада. С течение на времето те го промениха до неузнаваемост, без да ” откъсват ” това парче земя от заобикалящата го среда. Растенията, които добавиха са растения типични за района: люляк, форзиция, тамарикс, чемшир.

Всяка пролет количества луковици и едногодишни цъфтящи цветенца се засаждат за да има изобилие от цветове. Любимите ми са кълдъръмчетата между плочите на пътеките. Естествено, в големи пръстени съдове и ръчно плетени кошове се изнасят мушката и сакъзи, които са типични за всеки български двор. В съчетание с дървените асмалъци, каручката, ниските плетове и глинените съдове, се създава усещане за уют и спокойствие.

Станисав не поддържа култивирана, зелена морава. От снимките виждате, че тревата е естествена и грижите за нея се ограничават в косене. Така има време да се грижи за малко лозе, асмалъците и овощна градина.

В момента Тонито се е захванала с изграждането на нисък каменен зид, който да ” подпира ” ската и така да спре отмиването му от силните пролетни дъждове. Работата тече бавно , но сигурно, защото както казах всичко си правят сами и защото така им харесва.

Поздрави от екипа на Градинари.бг. Желаем Ви приятни почивни дни и успех в начинанията Ви.

бутон за споделяне

Етикети: , , , , ,

5 коментара по “Дворът на Тонито и Станислав”

 1. Ingrid казва:

  Хубава статия,съчетана с уюта , спокойствието и красотата на типичния български двор!Браво!

 2. toni казва:

  Здравейте! Много Ви обичаме и с голямо удоволстие и нетърпение четем всяка ваша публикация. Във всяка градина има дървета и храсти, цветни лехи и кътове за отдих-беседка или пейка , на която да приседнете с приятели.Въпреки това всяка от тях носи своя характер и индивидуалност. С малко фантазия, сръчност и много желание всеки ще създаде своя любим кът за отдих и отмора. Винаги сме обичали българското , националното в нашия бит и се радваме ,че го пресъздадохме в нашия двор и градина. От близки и познати събрахме стари вещи -делви,ютия ,дарак ,стомни, бъклица. Искаме след време , когато имаме внуци , те да знаят какво е хурка и вретено ,какво е цървули от кожа и менче и как са се използвали. Със съпруга ми изградихме летен навес с огнище и зидана пещ,в която печем гергьовския курбан. Кладенеца и чешмата облепихме с речен камък.Заразихме с ентусиазма си познати и роднини.Сами или сред приятели , това съприкосновение с българското ни прави по-чисти и по-добри , зарежда ни с много положителна енергия. Това прави нашата градина специална и любима.Считаме ,че в това бездуховно време трябва по-често да се връщаме назад към корените си . Истинските българи са хора които обичат земята. Градините са малки а цветята никога не са достатъчни за хора с богата душевност и много идеи .Благодарим Ви и на добър час !

 3. eliza казва:

  ЗДРАВЕЙТЕ!
  Искам с няколко реда да представя моето виждане за градината
  ТЯ Е МАГИЯ , ТЯ Е ЖИВОТ
  От личен опит смея да твърдя, че градините са място, където човек може да укрепи своето здраве. Разнообразието от растителност и птици , които ги обитават им предават това специално предназначение.
  Общуването с дърветата и цветята е време за душата. Това е място, където можем да се освободим от тревогите,да подредим мислите си ,да помълчим, да се поразходим. За тази терапия не е необходимо да имате цяла градина. Намерете си любимо кътче , дори това да са няколко саксии на терасата. Цветята са най-добрия слушател, който те дарява с нежност и красота от която всички се нуждаем.

 4. sadfast казва:

  страхотно, много ми хареса

 5. Градинаря казва:

  :) радваме се. Благодарим Ви

Вашият коментар