Градинари

Привет от екипа по озеленяване и градина. Поддръжката на всяко озеленяване изисква грижи. В следствие дъждовете и топлото време тревата расте, храстите избуяват. Влагата е причина за появата на листни въшки, скакалци и други неприятели, причиняващи щети по растенията.

През изминалата седмица свършихме куп неща. представяме Ви снимки от ” бойното поле “.

Снимахме този натрпник върху зелената морава ;). Тревата е наше дело, а охлювът е дело на майката природа. Това, което прави впечатление е, че тревните площи в доста от озеленените дворове не изглеждат добре. Поради влагата, тревата расте бързо и ако се закъснее с косенето тя прераства. Високата трева задържа влагата по- дълго време и трябва да се изчака до по- късните часове на деня, за да може да се окоси.
Високата и мокра трева затормозява косачката, тя не може да поеме цялото количество трева, ножът не успява да пререже тревичките и ги накъсва. Крайният резултат е недобре окосена морава, крайчетата на тревичките са ” опърпани ” и бързо пожълтяват от силното слънце и високите температури. От изумрудено зелената морава няма и следа.

Представяме Ви снимки и от процеса на мулчиране. Временно бяхме преустановли работата по този обект, понеже там кипи строителство с което се съобразяваме.

Бавно , но качествено нещата се получават.

И крайният резултат е на лице. Оставяме на вас да прецените.

И накрая гледка, която си заслужава. За разлика от нас Балкана пази своите тайни.

Екипа на Градинари.БГ, Ви желае приятна почивка и успешна нова седмица.

сподели бутон

Етикети: , , , , , ,

4 коментара по “Градинари”

 1. neli казва:

  Привет! По въпроса с мулчирането искам съвет. В нашата градина почвата е пясъклива и отцедлива. Това налага да поливаме често и се образува почвена кора.Тя уплътнява около растенията и не допуска водата до корените им. С мулчиране ще реша ли този проблем ?
  Предварително Ви благодаря !

 2. goliat казва:

  Привет Нели.

  Мулчирането няма да подобри структурата на вашата почва. Поне не веднага. Мулчът , с течение на времето изгнива и ще обогати тази песаклива почва, но ще трябва да мине доста време.

  Ако мулчирате градинката, влагата ще се задържа по- дълго време, пръста няма да изсъхва толкова бързо и ще е влажна до следващата поливка. Следователно мулчът ще ви е от полза, но ако наистина искате да подобрите структурата на вашата почва, ще трябва да предприемете доста по- сериозни мерки.

  Трябва да внесете в почвата органично вещество, така ще я обогатите, ще стане по- плодородна , няма да се спича от горещините толкова и ще задържа влагата продължително време. Има много методи за постигане на това. Но най бързият метод, който е и ефикасен е переодично да правите смес от торф и тор от калифорнийски червей , която да размесвате с пръста във вашата градинка. Може да ползвате всякакъв вид тор, стига да не е прясна, но Ви препоръчвам от калифорнийски торен червей, защото не съдържа плевелни семена и така няма да ” замърсите ” градинката допълнителни с плевели.
  Торфът ще Ви злезе скъпичък, ако площа на градинката Ви е голяма, но можете да си закупите торф в 250 литрови бакове на цена от 90.00 лева, вместо да давате по 20 лева за 20 литрова торба.

  Ако имате въпроси, не се притеснявате да ги зададете, ще се радваме да сме Ви от полза. Лек и спорен ден

 3. Мари казва:

  Точно от тази информация имах нужда.благодаря Ви. Спорна работа!

 4. Andie казва:

  Трябва да внесете в почвата органично вещество, така ще я обогатите, ще стане по- плодородна , няма да се спича от горещините толкова и ще задържа влагата продължително време. Има много методи за постигане на това. Но най бързият метод, който е и ефикасен е переодично да правите смес от торф и тор от калифорнийски червей , която да размесвате с пръста във вашата градинка. Може да ползвате всякакъв вид тор, стига да не е прясна, но Ви препоръчвам от калифорнийски торен червей, защото не съдържа плевелни семена и така няма да “ замърсите “ градинката допълнителни с плевели.Торфът ще Ви злезе скъпичък, ако площа на градинката Ви е голяма, но можете да си закупите торф в 250 литрови бакове на цена от 90.00 лева, вместо да давате по 20 лева за 20 литрова торба.
  +1

Вашият коментар