Скален кът, алпинеум- парченце красота в двора

Привет от екипа по озеленяване и градина.
Всеки озеленен двор изисква грижи. Растенията могат да се развиват и без наша помощ, но ако искате бърз ефект и подредена градина, ръката на опитен градинар е абсолютно необходима.

Представяме Ви един от скалните кътове, които екипа на Градинари.БГ е създал и оформя във времето. Направата на алпинеум изисква фантазия, познание за растенията и много грижи в началните фази от развитието.


Както виждате, стартираме с подготовка на площа, почистване на строителните отпадъци и плевели. Насипахме достатъчно количество пръст, в която вградихме камъни, като целта ни бе да се придържаме към естествен изглед на скалния кът. Освен като акцент, камъните служат за подпора и не позволяват на дъждовете да “измият” насипа.

В самото начало, растенията са твърде малки за да са преграда за водата и ако не преценим правилно мястото им за засаждане, дъждовете, ще оголят корените им и това може да доведе до забавен растеж и дори загиване.

Грижите за растенията, дават ефект. Редовното плевене, разграпване и почистване на скалния кът спомагат за бърз растеж и развитие.Съответно цялостния изглед на скалния кът се променя бързо и придобива завършеност. Но както казват мъдреците – “.. градина за година не става” . За да имате прекрасен скален кът се иска и известна доза търпение.


търпение….


търпение и грижи….

и накрая трудът Ви ще бъде възнаграден. Растенията постепенно изпълват празните пространства, цъфтят и ни радват.
Трябва да познаваме растенията в скалния кът, за да получат качествено обгрижване. Например ( armeria maritima ), има продължителен цъфтеж, който може да бъде максимално удължен, ако редовно почиствате прецъфтелите цветове.
Седумите трябва да се наблюдават и да се ограничават при нужда, защото, понякога развитието им е толкова силно, че може да подтиснат развитието на другите растния от алпинеума.

Скалният кът от снимките, все още не е в завършен вид. Истинската му красота, ще се прояви на третата, четвъртата година от направата му. Работата продължава.

Екипа на Градинари.БГ, Ви желае приятна почивка в края на седмицата и Ви напомняме да не се предоверявате на летните дъждове.Проверявайте градината си и при нужда поливайте. Успех.

бутон за сайт

Етикети: , , , , , , , , , , ,

8 коментара по “Скален кът, алпинеум- парченце красота в двора”

 1. dora казва:

  Здравейте! Алпинеумите стават все по-популярни . И аз съм решила да създам мълък скален кът , в който за сега има няколко камъка , седум и карамфил ( диантус). Много ми хареса Вашият сух ручей от дребен чакъл,който имитира естествената природа. Знам,че растенията трябва да са издръжливи на силно слънце и засушаване-но кои са точно подходящите? Какво трябва да съобразя при засаждането им като месторазположение и разстояние. Предварително Ви благодаря за съветите.

 2. goliat казва:

  Здравейте Дора. Малко е подвеждаща информацията относно алписките цветя, които обикновено се ползват за направата на скален кът. Определено те са издържливи на засушаване и не са претенциозни към почвите, но ако искаме да алпинеума да блести в цялата си красота, ще трябва да се полива регулярно. По- рядко от другите растения, но редовно.
  Относно засаждането и месторазположението на растенията отговорът е труден….. определящи са видовете растеня , които ще ползвате.. А подходящите за алпинеум цветя са толкова много, че ще ни е трудно да опишем характерните особенности при засаждането на всяко едно от тях. Съветът ми е да не ползвате повече от десетина вида във вашият алпинеум и да разполагате растенията на групи от по 2- 5 от вид. Но преди да закупите / не знам от къде си набавяте растения / се информирайте за всяко едно от тях или от продавача или от интернет. Поинтересувайте се за това как цъфтят и колко големи стават, като най – общо по- високите слагате отзад а ниските да са пред тях. Комбинирайте цветове и форми. Ако Ви интересува , точно определен вид растение, се свържете с нас, ще Ви помогнем. Успех.

 3. dora казва:

  Благодаря за съветите !
  Абе с това хоби , докато хората си пият кафето-аз копая,скубя трева сега пък мисля от къде да търся още камъни. Смятам да пренаредя скалният кът, така че в уж небрежно нахвърляните камъни да разпределя цветята по групи , както Вие ме съветвате. Къщата близо до гр.Априлци. Интересуват ме армерия, флокс, винка – подходящи ли са? Вие с какъв посадъчен материал разполагате? Декоративни треви и храсти предлагате ли ? Можете ли да осъществите доставка ако направя заявка . Тъкмо нагледно ще обсъдим идеята за пълнежните растения . Много ще ми бъде полезна информацията , и ще чакам с нетърпение Вашият отговор.

 4. goliat казва:

  Здравейте Дора,

  след време, докато си пиете кафенцето, ще гледате скалния кът и ше му се наслаждавате :).
  Разполагаме с набор от растения за алпинеум и можем да Ви ги доставим на адрес. Трябва да решите от какво имате нужда. Предлагам Ви да се свържете с мен на тел. 0887 406 992 Венцислав Маринов, за да уточним подробностите.
  Желая Ви лек и спорен ден

 5. dora казва:

  Привет.
  Опитвам се да сътворя нещо но съм далече от целта. Със сигурност ако градината ми е проектирана и пипната от професионални ръце с опит резултата ще е друг. Но в това е тръпката- да го направя сама. Колкото до растенията, ще се обадя и съм доволна, че проявявате такава отзивчивост и внимание.
  Хиляди благодарности!!! СУПЕР СТЕ……..

 6. [...] Скален кът, алпинеум- парченце красота в двора [...]…

 7. [...] Привет градинари.Няма озеленяване и градина без скален, алпинеум или поне кътче с алпийски цветя. Причината да са толкова популярни и желани са тяхната “ естествена “ красота, невзискателността към почва и лесната им поддръжка. Все по- често виждам алпийски цветя и седуми засадени в кашпи пред заведения и дори по балконите на жилищата. Но има някой важни моменти, за които трябва да внимавате и да спазвате при създаването и поддръжката на вашият скален кът и алпинеум. [...]

 8. SOOMBVIEMIA казва:

  страхотен блог и уебсайт.

Вашият коментар