Седум, седуми, седумчета…

Здравейте градинари. Нашият избор за онлайн цвете на седмицата е един прекрасен представител от семейството на сукулентите. А именно седум триколор (sedum tricolor), и по- точно, розовичкият представител. Можете да му се насладите на снимката по- долу….

Та седумите, понеже са от семейството на сукулентите, издържат на засушаване. Има много интересни видове седуми. По- голямата част от тях цъфтят през лятото в най- различни цветове : бяло, червено, жълто… Предпочитат слънчевите части на градината и/или лека полусянка. Поддръжката е минимална. Новозасадените растения изискват малко повече грижи, като поливане и плевене.Но веднъж прихване ли се растението, бързо покрива площта. При някой видове се налага подрязване и почистване на прецъфтелите цветове, за да запазим градината свежа цял сезон. Но ако гоните 100% естесвен изглед, оставяте растеният да се развиват на воля.

Спрели сме се на “розовичкият” седум днес, защото е изключително интересен и привлекателен с атрактивните си листа, оцветени в бяло, розово и зелено. Цветовете, които се появяват в началото на лятото са с формата на звездички и също са оцветени в прекрасно розово. Екипа на Градинари.БГ, често ползваме този седум в комбинация с други растения при направата на скални кътове и алпийски градини.

Както е видно от снимката, поддръжката на седумите се изразява основно в ограничаване на растежа им, за да не се смесват видовете и евентуално в почистване на изсъхналите цветове, но пак отбелязвам, че всеки има различно виждане за това как трябва да изглежда неговата градина.

Малък трик. Седумите са устойчиви на утъпкване и засушаване. Това Ви дава възможност да ги засаждате там, където моравата не се развива достатъчно добре. А също между плочите на пътеката, до бордюри и алеи.

Този седум, както и другите видове седуми, можете да закупите от онлайн магазина за цветя, който Градинари.БГ създадохме за вас. Цената на седум в контейнер е 3.60 лв.

Желаем Ви лек и успешен ден

сподели ме

Етикети: , , , ,

Вашият коментар