Към детайлите с любов

Привет от екипа по озеленяване на двор и градина.Пролетта наближава. Ще има “преоразмеряване” на храсти и дървета, оформяне на живи плетове. С ножица в ръка ще правим “топчица” тук, ” бордюрче” там.Магията на градинаря

Има косачки роботи. натискаш копчето “он” и коси тревната площ цял ден, без да спира. Но поддръжката на една озеленена градина не се изразява в едничкото косене. Детайлите са важни, нищо , че в забързаното ежедневие подминаваме много от тях.

Снимките са от обекти поддържани от екипа на Градинари.БГ
.Трудно ни е да обърнем внимание на всяка тревичка. И нашите възможности си имат граници, но магията на грдинаря е в детайла.

Нужни са познания. Защото ако подрязваме дадено растение в неподходящо време, може никога да не разберем , че то е цъфтящо и да се радваме на цветовете му. С подрязване , при някой растения се удължава периода на цъфтеж , дори може да се стимулира втори цъфтеж.

Растенията са живи организми и ако им даваме това от което имат нужда, ще се развиват и ще ни радват. Има растения за всичко. Искате да “скриете” нещо – засаждате жив плет. Твърде много бетон в двора – засаждате цветни бордюри и т.н.

Градината е жив организъм. Растенията в нея се развиват и я променят. Променяйте я и вие. За озеленяване, често се ползват бързорастящи видове, които позволяват по- усилено подрязване. Така често може да променяте формите

С периодичното подрязване на растенията ( в зависимост от видовете), се постига оптимално сгъстяване, избягват се нанасянето на големи “рани” при отрез и стресът върху самото растение е минимален.

Това се отразява и на начина по който, то изглежда. Постигат се много по- изчистени форми. Освен за естетическия вид, пролетните резитби допринасят и за здравето на растенията. Чрез тях се премахват измръзнали или изсъхнали клонки и листенца.

След подрязване е препоръчително растенията да се наторят и полеят. Така по- бързо ще се възстановят, ще израстат млади клонки и листенца и ще можете да дооформите фигурата, която сте започнали, като ще постигнете много по- добри резултати.

Няма да си кривя душата и ще кажа , че важен елемент за постигане на добри резултати в градината е качествената техника. Тя ще Ви даде увереност и доста по- сериозен размах, особено при оформянето на живите плетове.

Едва ли съм Ви казал някоя тайна с тази статия. Магиите са просто илюзии направени от ръката на човек с опит . Магията на Градинаря е в изпипването на детайла. Изисква се търпение, познания и опит.

Аз лично, не бих се наел да да гълтам огън :))…, но с удоволствие ” разрязвам ” храст на две, когато красотата го изисисква.

Екипа на Градинари.БГ Ви желае успешна седмица и приятно прекарване на 14. 02. 2011. Очаквайте скоро нашият оналйн магазин за цветя, храсти, разни цъфтящи тревички, дървета и градинарски пособия.

бутон за социални мрежи

Етикети: , ,

7 коментара по “Към детайлите с любов”

 1. denica казва:

  Здравейте! Аз мечтая за малка градина, която ще мога да поддържам,да е подредена, чиста и красива. Моето мнение е ,че
  всяка градина е съвършенна ако ни прави щастливи.Вашите снимки са стахотни .Успех!

 2. Petia казва:

  Ех, размечтах се за моя собствена зелена градинка и ме хвана носталгията. :(( Страхотни сте.

 3. Градинаря казва:

  :)).. благодаря

 4. rosica казва:

  Здравейте приятели! Щастлива съм, че Ви намерих!!! На прага сме на един прекрасен български празник.С един невероятен обичай-вързване на мартенички, ще посрещнем баба Марта-месецът с който идва ПРОЛЕТТА. Искам да Ви пожелая да сте бели и червени и винаги засмени!!!! Като птички да сте волни,здрави,весели,доволни!

 5. Градинаря казва:

  Роси, благодаря ти за чудесното пожелание. Благодаря от името на Градинари.БГ и от името на всички почитатели и приятели на http://www.gradinari.bg

 6. Гергана казва:

  Много хубави снимки и добри обяснения към тях!Много успехи и късмет

 7. Градинаря казва:

  Благодарим за добрите думи :) Успех и на Вас

Вашият коментар