Декоративни храсти

Привет озеленители, градинари и любители на храсти, цветя и декоративни треви. Страхотно време за градинарстване се отвори. Засаждайте растения и им се радвайте… сега е момента. Прекрасното пролетно време с чести превалявания и умерени температури, създава отлични условия за озеленяване.

С тази статия искам да насоча вниманието Ви към някой декоративни храсти, които са подходящи за всеки двор и градина. Засадени покрай ограда , дувар или в някой от ” ъгълчетата ” на градината, под формата на цъфтящ, свободно растящ жив плет или като еденични растения на туфи, декоративните храсти са страхотен акцент и отличен помощник.

Казвам помощник, защото с тях успешно можете да скриете нещо което трябва да се скрие ;). Ето този прекрасен храст от снимката – Корнус (Cornus alba “Elegantissima”) достига височина 1.60 метра и впечатлява с прекрасните си листа, които внасят свежест в градината. Расте на туфа и е чудесен за засаждане в някое кътче на градината. НО това не е всичко. Есента, когато листата му окапят, пред очите Ви ще се открие прекрасна плетеница от наситено червени клонки, които са прекрасна декорация през сивите зимни месеци.

А това е хибискус , някой от вас го познават и под името дървовидна ружа. Страхотно растения. Достига височина от 2.00 – 2.50 метра, но съм виждал и доста по- големи представители. Хибискус (Hibiscus syriacus) има прекрасен цъфтеж, огромните бели или лилави цветове се появяват през лятото и ще Ви радват до късна есен. Градинари. БГ ползваме хибискус като еденично растение и при създване на двуредови свободно растящи, цъфтящи плетове, като засаждаме хибискус на заден план ( за обем) , а пред него засаждаме някой нисък или средно висок цъфтящ или листно-декоративен храст.

Керия (Kerria japonica) – всички я познавате. Красавица. Точно в момента е нацъфтяла с прекрасни жълти точести цветове. Този непретенциозен декоративен храст се развива чудесно на всякакъв вид почви, не изисква специфична поддръжка и единствено силните ветрове и се отрязяват зле. За това я засаждайте на по- закътани места.

А това е Потентила (Potentila fruticosa) или още я наричат очеболец. Нямам обяснения защо, сигурно, защото , когато нацъфти е толкова карасива , че очите не могат да го понесат :) Потентила е средно висок цъфтящ храст. цъфти продължително с многобройни цветчета, които могат да са обагрени в жълто, оранжево, бяло. Достига височина от около 80 сантиметра и е много подходяща за цъфтящи живи плетове.

А какво ще кажете за сняг през Май ??? Спирея (Spirаea vanhouttei) е прекрасен храст, който често бива пренебрегван при създаване на ново озеленяване. Предполагам, причината е , че в близкото минало този вид спирея масово е засаждан около пътища и в градските паркове. Аз лично, трудно бих се наситил на този невероятен цъфтеж, водопад от бели цветове. Непретенциозна красавица.

Съветът ми е да използвате възможностите, които природата Ви предоставя. Не е нужно ” тежка ” зидария да скрива неприятна гледка. Засаждайте декоративни храсти, съчетавайте ги така, че вашата градина да се ” преоблича” в нови цветове през целия сезон и им се наслаждавайте. Декоративни храсти може да закупите от всеки градински център или от нашият интернет магазин за декоративна растителност. Заповядайте и разгледайте храсти, билки, многогодишни цветя и треви на разумни цени ТУК

Лек ден озеленители и нека времето бъде с вас :).

бутон за споделяне

Етикети: , ,

Вашият коментар