Растения за скален кът и алпинеум

Привет градинари.Няма озеленяване и градина без скален, алпинеум или поне кътче с алпийски цветя. Причината да са толкова популярни и желани са тяхната ” естествена ” красота, невзискателността към почва и лесната им поддръжка. Все по- често виждам алпийски цветя и седуми засадени в кашпи пред заведения и дори по балконите на жилищата. Но има някой важни моменти, за които трябва да внимавате и да спазвате при създаването и поддръжката на вашият скален кът и алпинеум.

Казвам ” моменти “, за да избегна думичката ” правила”. Повечето от растенията, които се ползват за направата на скален кът и алпинеум не са високи. Едни от тях растат на туфички, други бързо покриват почвата и изпълват свободните пространства. Като заговорихме за пространства, стартирайте направата на вашият скален кът с рисунка. Планирайте разположението на камъните и площите за засаждане. Така ще можете да вземете размерите на на терена , където ще засаждате и това ще определи броя растения , който Ви е нужен.

Както казах правилата ги създавате вие, защото към всеки скален кът се подхожда строго индивидуално и тай е единствен и неповторим :) , но обикновено се засаждат от 6 броя до 10 броя растения на квадратен метър площ. Повече растения – по – бързо скалният кът ще се покрие с растителност и ще добие завършен вид. При по- малко на брой растения, ще Ви се наложи да изчакате за да видите ефекта към който се стремите. При всички положения ще Ви е нужно търпение, така че от него трябва да имате в повече ;).

Не пренасищайте площта с растителност. Алпийските цветя и седумите се развиват бързо и ще започнат да се ” задушават ” , ако са прекалено гъсто засадени. Освен това, някой видове седум са доста по упорити от други, развиват се по бързо и потискат заобикалящата ги растителност. За това разпределете растителността . По- бавно развиващите се видове отделете, чрез камъни в техни собствени пространства, което ще Ви улесни в последващата поддръжка на скалния кът. Ако не го сторите, ще Ви се наложи редовно, чрез подрязване да ги държите далеч от натрапници.

Повечето алпийски растения цъфтят. Армерията цъфти с прекрасни цикламени, бели или розови цветове. Ако периодично подрязвате прецъфтелите цветове ще удължите цъфтежа. Информирайте се за растителността, която купувате. Така ще закупите растенията, които са най- подходящи за вашата градина. Седумите чудесно се развиват както на слънце, така и на сянка , но ще ви дам пример с един много интересен представител на седумите, който на сянка е с зелено обагрени листа, а когато е изложен на пряко слънчево огряване листенцата стават наситено червени. Седум ” Red carpet ” може да видите ТУК

Ако имате нужда от алпийски цветя, декоративни треви и седуми в контейнер, разгледайте категорията ” скален кът и алпинеум “ в нашият интернет магазин за декоративна растителност. Ако не срещнете там търсеното от вас растение, свържете се с нас. Работим с над 50 вида алпийски цветя и седуми. Ако имате въпроси относно някое растение, не се притеснявайте да изпратите запитване на електронната ни поща profesionalni_gradinari@abv.bg. Опитен градинар ще се постарае да Ви даде максимално изчерпателен отговор.

Екипа на Градинари.БГ Ви желае успех.

сподели бутон

Етикети: , , , ,

18 коментара по “Растения за скален кът и алпинеум”

 1. irina казва:

  Здравейте!
  Искам да споделя впечатлението си ,че все по-често виждам в дворовете изградени скални кътове и алпинеуми.Най-необичайното в тях е ,че хаотично разположените камъни , също ги правят много оригинални и индивидуални. Аз харесвам алпинеуми, изградени от стари камъни- с назъбени ръбове, с дупки и вдлъбнатини, с лишеи и мъхове по тях. С малко фантазия и подходящата растителност за озеленяване ще се създаде такава хармония , която ще спечели сърцата на много любители на градината.Желая Ви успех и много вдъхновение в работата!

 2. Градинаря казва:

  Така е :)))…. няма два еднакви скални къта, поне аз не съм срещал в досегашната си практика. Те правят градината неповторима, внасят разнообразие и предоставят широко поле за действие, където да се вихри фантазията на градинаря.
  Все по- често се срещат скални кътове и алпинеуми правени от хора , които не са специалисти и просто са се отдали на вдъхновението и се импровизирали. Точно на такива места откривам страхотни комбинации, които не биха ми хрумнали и после ги ползвам в моята работа….. признавам си :).
  Желая успех на всички градинари

 3. Автобусни почивки в Турция казва:

  Супер статия за растенията за скален кът, именно от това имах нужда. Чета ви от скоро и само се каня да ви пиша и ето.. Най-сетне се наканих :P. Успех за напред и публикувайте по често :))

 4. Градинаря казва:

  :))) благодаря Ви. Озеленяваме усилено и скоро ще има достатъчно снимков материал за много нови статии. Ако имате въпроси винаги можете да се обърнете към екипа на Градинари.БГ.

 5. internet marketing казва:

  Нашите опитни специалисти – озеленители предлагат още изграждане на градински декоративни пътеки и настилки, каменни плочопътеки на тревна фуга, изграждане и аранжиране на алпинеум, скален цветен кът и каменни скулптори за декорация и дизайн в градината и двора.

 6. био продукти казва:

  Миналата година купихме една страхотна малка къщичка сравнително наблизо до София и съм решила да й направя дворчето кукличка. Страшно много ми харесват някои от алпийските цветя, притеснява ме единствено това, че се оказа, че през лятото налягането на водата е ниско и не винаги достига до нашата къща. Има ли цветя, които са по сухоустойчиви. Къщата не е на толкова планинско място колкото ми се искаше, по-скоро селцето е разположено в поле и слънцето пече доста силно. Та въпроса ми е алпийските цветя подходящи ли са за моята градина?

 7. Градинаря казва:

  Здравейте.

  Растенията за скален кът и алпинеум нямат големи изисквания . Някой от тях се чувстват прекрасно дори ако поемат влага само от утринната роса. Природата ги е създала така, че да живеят и да се развиват дори на бедни почви, студ, жега и липса на влага. При липса на оптимални условия за живот, растенията няма да загинат, просто това ще се отрази на размера им, цъфтежа и съответно на цялостния изглед на градината, която планувате.

  Но както ВИ казах изискванията им са минимални и определено те са най- подходящата растителност за вас. Към тях ,може да добавите декоративни треви ( карекс, фестука, фаларис, кортадерия и др. ). За по- голямо разнообразие и колорит може да засадите и някой билки ( лавандула, маточина, мащерка, салвия )….. Това е за скалния кът и алпинеума. Той ще е интересен през целия сезон… дори в августовските горещини. Което ме сеща за един седум “red carpet” , който колкото по сухо и горещо е , по- червен става. Красота.

  Храсти като берерис, форзиция, люляк, керия, спирея и др. са типични за нашите ширини и са подходящи за вашият двор, дори ако лятото е горещо. Ако ги засадите рано пролетта или есента и успеят да създадат здрава коренова система, това ще гарантира успешното им развитие през годините. Засаждайте рози… катерливи рози по дувара.

  Дървета – рустифина, каталпа, червен дъб, чинар….. засадени през есента ще развият здрава коренова система и ще красят двора Ви.

  Пишете ни на електронната поща ако имате въпроси. Лек ден

 8. Екскурзии Скандинавия казва:

  Здравейте и от мен! Аз много обичам да се занимавам с градината на село, но не ходим много често там, тъй като е малко далече. В градината си имам цветя като момина сълза, лалета, божури (обожавам ги). Наблизо има прекрасна иглолистна горичка, в която растат диви карамфили – светло розови, много са красиви и нежни. На няколко пъти си взимам от гората, за да си засадя в моята градина и не се хващат. Незнам каква е причината, можете ли да ми дадете някакъв съвет? А между другото какво представлява седум „red carpet“? Хареса ми това, че колкото е по-горещо толкова по-червен става :) Това означава ли, че може да не се полива?

 9. Градинаря казва:

  Здравейте, седумът за който питате изглежда точно както е показан на снимката. Определено не изисква грижи. Поливка е нужна само при изключително сухи периоди от време и то не за да се ‘спаси” растението, а за да се запази в добър вид. Много е устойчив и непретенциозен. Чудесно се развива на бедни почви.Може да го засаждате в саксийки и ще е пракрасен, защото се получава лек каскаден ефект.

  А колкото до дивите цветя, ако ги засаждате в градината, ще трябва да се опитате да пресъздадете максимално естествената им среда. Вземете повече почва от гората, засадете ги на сянка, не ги преполивайте и така се надявам да успеете.

  Желая Ви спорен ден

 10. Много интересна статия и много интересни съвети давате!

 11. Много красиви растения.Това с розовите цветове е разкошно и свежо.

 12. Всеки сам може да избере как да изглежда неговият скален кът. Има толкова много варианти и при едно по-голямо въображение може да се измисли какво ли не. Е след това ще трябва и една сложна и дълга грижа,но мисля, че за крайният резултат всичко си струва.Армерията е едно изключително нежно и красиво цвете, има много ярък цвят и с него трябва да внимаваме колко слагаме и къде го слагаме.Но с повечко търпени ще стане идеално, вече има някои идеи и след време може и аз да дам някое и друго предложение тук в страницата.

 13. За първи път попадам на толкова добра и изчерпателна и интересна статия. Аз не се занимавам професионално с цветя и растения както повечето които посещават това място. От скоро се запалих да си разхубавявам своята малко градинка и се ровя из нета за повече информация. Личи си, че сте професионалисти и се занимавате с това с удоволствие и желание!

 14. Информацията за декоративните храсти също е много интересна. Нямах представа, че има толкова много видове, които виреят при различни условия. Бих казала, че това е доста “удобно”, когато трябва да направиш избор, а той наистина е голям. Винаги е много по-добре и по-красиво да имаш жив плет, от колкото ограда. Стига да имаш и търпението да порасне и да го поддържаш, разбира се :)

 15. Дори и да искаме няма как да си направим един и същ скален кът, винаги ще има някаква разлика, а и при такъв голям избор на камъни и растения няма смисъл да се борим към еднообразието.При едно голямо желание и свободно време можем да си сътворим приятен кът за отдих.Хубаво е да знаем, че не бива да прекаляваме с Aлпийcĸитe цвeтя и ceдyмитe тъй като те ce paзвивaт бъpзo и щe зaпoчнaт дa ce “ зaдyшaвaт “ , aĸo ca пpeĸaлeнo гъcтo зacaдeни. Ocвeн тoвa, няĸoй видoвe ceдyм ca дocтa пo yпopити oт дpyги, paзвивaт ce пo бъpзo и пoтиcĸaт зaoбиĸaлящaтa ги paститeлнocт. Благодаря за полезната статия.

 16. carolina herrera 212 казва:

  Разкошни са тези цветя.Винаги ти вдъхват едно по весело настроение.Поздравления за статията.

 17. Статията е много полезна и давате страхотни съвети. Сега е времето да се правят подобни малки приказна градинки с цветя и камъчета.Със сигурност преди да започнем каквото й да е било е добре да планираме разположението на камъните и площите за засаждане. Така ще можем да вземем размерите на на терена , където ще засаждаме и това ще определи броя растения , който ни трябват.Този кът и алпинеума ще е интересен през целия сезон, дори в августовските горещини. Ще стават и чудесни снимки.

 18. Топ нътс казва:

  Много интересно
  Благодаря

Вашият коментар