9 Юни 2009

Привет от Градинари.БГ. Днес бе един жарък ден за всяко озеленяване и градина, тревички, храсти, цветя и за всички нас. Надявам се,чe не сте пропуснали да се погрижите за вашата градина и да полеете обилно.

Последните няколко дни, екипът на Градинари.БГ, изкарахме във възстановяване на прекрасно създадено, но лошо поддържано озеленяване. Подчертавам ……”лошо поддържано”. Това е важно, защото ни боли, когато виждаме в началото на месец Юни, все още пристегнати и зазимени дървета. Всички знаем, че това води до покафенели иглици, изсъхнали клони, нарушена форма и лош изглед. Оказа се, че причината за зле подрязаните храсти и потъналият в растителност алпинеум е некачествената работа на безсъвестни и незнаещи хора.

Всъщност алпинеумите бяха два. Моментът , в който открихме вторият скален кът в процеса на работа, беше доста изненадващ и куриозен. Бяхме го пропуснали при първоначалния оглед. Купища радиканс, берберис, седум, ешеверия и др. бяха затиснали всяко камъче. Възстановявахме го така както се реди пъзел.

Собственикът г-н Стоянов сподели, че доскоро е плащал за абонаментна поддръжка, която е прекратил по обясними причини.Много е важно да се знае, че когато се прави озеленяване,то това озеленяване ще изисква правилна поддръжка за да се развиват и растат растенията в естествен ход. Ще се радваме ако с поддръжката на Вашата градина натоварите екипа на Градинари.БГ, защото за нас това е и призвание.

Преди да Ви пожелая лека вечер и приятна почивка, държа да Ви напомня да не се подлъгвате от този така чакан летен дъжд. Почвата съхне бързо по това време на годината. Наглеждайте моравата и я поливайте редовно. Това ще ви спести доста отрицателни емоции!

share button

Етикети: , ,

6 коментара по “9 Юни 2009”

 1. Друмева казва:

  Хубав пост, но при нас проблемът е друг. В къщата ни в кв.Лозенец град съсипа всичко. Май ще има нужда от съвсем нова концепция по озеленяване на градина. Сещам се за Яворов и неговата “Градушка”. Има ли шанс за възстановяване след като всичко е начупено и наранено?

 2. goliat казва:

  Госпожо / госпожице Друмева , не Ви е нужна нова концепция за вашата градина,освен ако вече Ви е омръзнало досегашното озеленяване.Градушката е неприятно природно явление, но е важно да отбележим , че рядко “удря” един и същи двор повече от веднъж.Моето мнение е ,че трябва да Ви се направи подрязване на храстите и дръвчетата,за да се премахнат наранените части и да се натори с изкуствена тор с висок процент съдържание на азот.Което ще засили облистването и растенията Ви , ще се възстановят за по-малко от месец.Естествено не трябва да забравяте и редовните поливки.Успех.

 3. Тони казва:

  Имам желание да си засадя вечно зелен плет за да отделя цветната от зеленчуковата градина.Кажете ми кои са подходящите видове и ми дайте съвети при посаждането, поддържането, поливането и т.н.
  Чувала съм че туята и кипариса могат да се садят също и на есен а не само на пролет. Така ли е? Ако използвам за жив плет тези или други видовe , които Вие ми предложите при самото засаждане с какви размери трябва да изкопая дупките и каква тор да използвам ако е необходимо.
  Още се колебая дали да го правя плътен или да е по рехав, тъй като ще бъде декоративна преграда и държа да не става висок повече от 0,60 м.
  Мястото, където ще бъде този жив плет е доста слънчево.

 4. goliat казва:

  Здравейте Тони.Да засадите жив плет е чудесно решение.Разбирам, че сте се спряла на вечнозелен плет и искате да е висок около 0.60м,което стеснява малко избора на растения.Подходящи са:
  - източна туя, която е рехава и чрез подрязване лесно се поддържа на желаната височина
  -тис, който е изключително красив, но трябва да знаете,че е отровен
  -евонимус, който също е рехав и с доста приятен изглед
  -чемшир, но повечето видове, които се продават са бавнорастящи
  В зависимост от това колко искате да е широк плета може да го направите едноредов или двуредов.Торенето преди засаждане е задължително,все пак този жив плет ще е на това място дълги години.Наторете с комбинирана тор,която покрийте с пръст за да няма допир с корените на растенията.Количеството тор зависи от това на кой вид растения ще се спрете.Трябва да знаете , че за един жив плет е важно редовното подрязване,торене и поливане.Примерните грижи са поливане през ден,подхранване веднъж месечно,подрязване два пъти месечно, но това е относително.Успех

 5. Ани казва:

  Здравейте! Моля Ви да ме посъветвате какво трябва да направя за да затревня площ от 80 кв.м. 1/4 от мястото е на слънце, а останалото е под дървета. Сянката не е съвсем плътна в овощната градина. Искам тревата да е устойчива на стъпкване. Не знам каква трябва да е тревната смеска и как да я засея равномерно , че да не се получат празни места. А колко дебел трябва да е пласта пръст, който ще покрие семената? Кога и как да полея? Кой сезон и месец е най-подходящ за засяване?
  Благодаря Ви предварително !

 6. what is hemorrhoids казва:

  gradinari.bg страхотен блог за озеленяване

Вашият коментар