Подрязване на жив плет

Привет от екипа по озеленяване и поддръжка. Ако се чудите, защо живият плет пред Mr.Bricolage гр.Плевен изглежда толкова добре, отговора е , защото бе подрязан от Градинари.БГ

Ако имате жив плет за подрязване, сега е подходящ момент. Не забравяйте и не забавяйте това мероприятие. Не само от естетическа гледна точка, но и за растенията е по- добре да бъдат често подрязвани.

Ако рядко подстригвате плета, той израства и клонките трудно се прерязват , образуват се големи “рани” и постигането на желаната форма нанася сериозни щети на растението. А и на Вас ще Ви е толкова трудно, че ще загубите удоволствието от работата.

В случая, този жив плет е създаден от туя ( Thuja ) и е препоръчително основните резитби да се правят рано пролетта или късно есента, когато няма активно сокодвижение. Оформящи резитби, може да се правят и през останалите месеци от активния сезон, но избягвайте подрязване в летните горещини.

След основните резитби на живия плет, е хубаво да го подхраните с NPK комбиниран тор, веднага след резитбата и да го полеете ако няма достатъчно влага, за да може бързо и лесно активните вещества на тора , да бъдат усвоени от растенята.

Редовните резитби на вашият жив плет, ще подобрят гъстотата му, лесно ще постигате желаната форма и височина. Височина, защото, когато ограничавате плета странично, той ще израства и бързо ще формира желаната зелена преграда.

Желаем Ви лек ден. Успех

споделяне на връзка

Етикети: , , , , ,

4 коментара по “Подрязване на жив плет”

 1. Станислав казва:

  Добра работа да, в петък го погледнах. Дано да си плащат добре!

 2. goliat казва:

  За нас, най- голямата награда е удоволствието от добре свършената работа ;))

 3. violeta казва:

  Перфектна работа! Браво на Вас!
  От много години имам в градината два чемшира, които са като дръвчета и са високи около два метра. Пролетно време цъфтят и имат силен аромат.Харесват ми затова,че целогодишно са зелени и не са взискателни.Един жив плет от чемшир в градината не е лоша идея. Можете ли да ми кажете от къде мога да намеря посадъчен материал, колко растения се засаждат на линеен метър и кое е подходящото време за това? Благодаря Ви предварително!

 4. Alla казва:

  Поздравления за добре свършената работа!В двора си имаме жив плет от туя , но е различна от тази на снимките , по-гъста е. Искам да попитам дали сега трябва да се подреже, и подхрани с тор или е по-добре да сварша тази дейност на пролет?Мерси предварително , продължавайте в същия дух !

Вашият коментар