Мащерка (Thymus vulgaris)

Привет от екипа на Градинари.БГ. Днес ще Ви представим нашият избор за онлайн растение на седмицата. А той е мащерка (Thymus vulgaris), в различните райони на страната , бабите я наричат още пчелна билка и бабина душица.

С множеството си цветчета и силно ухание, мащерката е изключително подходящо растение за всеки дом и градина. Освен здравословна билка, тя е и чудесна подправка за месни ястия, но за кулинарните и приложения ще трябва да се посъветваме с едни други специалисти. Нашата задача е да Ви убедим, че мащерката трябва да е част от вашата озеленена градина или поне ароматен акцент от цветарника на балкона.

За тези от вас, които не познават растението, ще кажем, че мащерката е многогодишно растение, достигащо до около 30 сантиметра височина. Листенцата са дребни, тъмнозелени, а цветовете са събрани по върховете на множество разклонения. Цъфтежът е невероятен. Цветовете може да са бледорозови, лилави, червени, бели. Расението цъфти през цялото лято, чак до късна есен.

Мащерката е растение , което не изисква много грижи и лесно се отглежда. Ако я засаждате в градината е хубаво да избягвате влажните и мочурливи почви. Предпочита отцедливи места и понася засушаване. Поддръжката се изразява в подрязване на растението в началото на пролетта на височина около 10 сантиметра. Така се “подмладява” растението, допълнително се стимулира сгъстяване и съответно богат цъфтеж. Но ако ще отглеждате мащерка, за да я ползвате като билка и подправка, ще трябва да изчакате с резитбата до месец май. Тогава изрязвате стръковете и подхранвате почвата около растението, за да стимулирате нов растеж. Тази процедура, може да направите още 1 -2 пъти до края на лятото. Стръкчетата събирате на снопчета и ги оставяте да съхнат.

Есента не трябва да подрязвате растението. Нека да се развива на воля, за да може да натрупа достатъчно хранителни вещества в кореновата си система и да презимува успешно.

Екипа на Градинари.БГ ползваме мащерка за направата на билкови градини, като тази от снимката. Позволяваме си да я засаждаме в алпийски и скални кътове, защото се развива бързо и така ускоряваме ефекта ” доволен клиент ” :).

Много е важно, пръста около всяко младо растение, да се поддържа чиста от плевели поне през първата година от засаждането. Но, ако отглеждате билки и подправки, за да ги ползвате в домакинството, билковата Ви градина трябва да е “чиста”, защото когато съберете зелената маса да я сушите, много трудно ще успеете да разделите полезното от ненужното.

Препоръчвам Ви да торите градината с органичен тор от калифорнийски червеи. В него процента на плевелни семена е минимален и определено е за предпочитане пред изкуствените торове. Можете да си го купите от всеки магазин за цветя и градинарски пособия.

Много скоро растения мащерка и добре опакован тор от калифорнийски червей ще можете да си купите и от онлайн магазина за цветя, храсти, декоративни дървета и градинарски пособия, който подготвяме за вас. Желаем Ви успешна седмица.

социални мрежи

Етикети: , , , ,

10 коментара по “Мащерка (Thymus vulgaris)”

 1. denica казва:

  Страхотно. Гледам всеки ден поне по час, защото съм начинаеща :)) Очаквам с нетърпение новите публикации.

 2. Хороскопи казва:

  Всяка билка посадена в двора е полезна в сравнение с безсмислените растения, които гледаме

 3. goliat казва:

  :)) Благодаря, стараем се да бъдем интересни и полезни.

 4. goliat казва:

  и да, напоследък, все повече хора засаждат билки в градините си. Едни от тях заради декоративните им качества, други за да ги ползват като билки и подправки.

  Благодаря Ви за коментарите

 5. Озеленяване казва:

  Мащерката изключително добре се вписва в алпийските и скални кътове, защото те най-много се доближават до естествените й месторастения…

  Поздравления, колеги за добрата статия!

 6. Градинаря казва:

  Благодаря Ви за положителната оценка :) . Стараем се статиите ни да са полезни и интересни. Приятен ден Ви желаем

 7. Petia казва:

  Просто страхотно. Така искам да си имам цял двор, в който да си посадя само билки, и да ми мирише всяка сутрин на естествено. Много полезни статии, благодаря ви за отделеното време. :) Заемам се и с останалите. :)

 8. Градинаря казва:

  билките и подправките засадени в градината или в сандъчета на балкона, стават все по- пулярни и това може само да ни радва…

 9. Alex казва:

  Изглежда разкошно а мащерката е супер полезна билка.

 10. Градинаря казва:

  полезна и непретенциозна :). Благодарим за коментара

Вашият коментар